Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

Σα το μικρό φαντασματάκι (vol. II)

Πριν από περίπου ένα χρόνο (26/6), είχα "πέσει" πάνω σε κάτι απίθανες τυπάρες που αποκαλούνται "Greek Paranormal Society". Αυτά τα παιδιά είναι μέρος του ελληνικού Youtube εδώ και κάμποσο καιρό, αφού το πρώτο τους βίντεο στο κανάλι τους, έχει ημερομηνία περίπου δύο χρόνια πριν. Τη στιγμή που έγραφα το προηγούμενο άρθρο μου σχετικά με την G.P.S., είχαν περίπου 5.000 followers και αυτή τη στιγμή έχουν πάνω από 21.000! 

Κάποια στιγμή, αρκετά πρόσφατα, ο Παύλος που είναι ο leader της ομάδας, επικοινώνησε μαζί μου και εντελώς ακομπλεξάριστα, μοιραστήκαμε κάποιες σκέψεις για όσα κάνουν. Χρησιμοποιώ τη λέξη "ακομπλεξάριστα" γιατί το προηγούμενο άρθρο (να το διαβάσετε αν δε το κάνατε ήδη), ήταν αρκετά ενθουσιώδες για την ιδέα αλλά και "ωμό" από την άλλη, σχετικά με κάποια πράγματα που δε μου άρεσαν στη σειρά, όπως θα είναι και ετούτο εδώ. Είχα υποσχεθεί άλλωστε ότι θα επιστρέψω με νέο αφιέρωμα, όταν θα έβλεπα τα επεισόδια της τρέχουσας σεζόν, το οποίο και έκανα, ευλαβικά και κρατώντας σημειώσεις..!

Τα επεισόδια που αναφέρω είναι αυτά που παρακολούθησα και με τη σειρά που τα είδα, ακόμα κι αν δεν είναι η απόλυτα σωστή σειρά χρονολογικά, ή αν δεν έχω δει τα πάντα... Πάμε λοιπόν! 


Ωραία προσθήκη η κοπέλα στην ομάδα. Πάντα πίστευα ότι χρειαζόταν και μια γυναίκα στο team για να δώσει μια άλλη πινελιά! Το συγκεκριμένο επεισόδιο δεν είχε τίποτα ιδιαίτερο από πλευράς φαντασμάτων, και για να πω την αλήθεια, μερικά ηχητικά εφέ μου έσπασαν λίγο τα νεύρα, αλλά εντάξει, αυτό είναι κάτι που σε ένα βαθμό είναι απαραίτητο. Τα πλάνα είναι πάντα υψηλής ποιότητας και η προσέγγιση γενικότερα είναι ενδιαφέρουσα από την "τουριστική" πλευρά του πράγματος. Μου άρεσε η ανάλυση με τις φωτογραφίες στο τέλος του επεισοδίου σαν ιδέα, αν και αυτό που ερμηνεύεται είναι ένα τίποτα, οπότε δε με κράτησε παραπάνω. Highight του επεισοδίου; Στο 21:45, ο μονόλογος του Παύλου για τον στείρο ορθολογισμό, μαζί με τις πλανάρες της φύσης... 


Αυτό ήταν απλά ένα επεισόδιο filler. Κάτι για να υπάρχει. Το πρώτο επεισόδιο στο ίδιο μέρος από την πρώτη σεζόν, ήταν πολύ καλύτερο. Σε αυτό δε θα βρείτε κάτι άξιο αναφοράς, εκτός από κάτι χελιδόνια και τις φωλιές τους. Τα κρεμασμένα καβουροπόδαρα ήταν κάτι ενδιαφέρον αλλά τίποτα περισσότερο. Highlight; Ατάκα Παύλου στο τέλος "Ευχαριστώ που με κάνατε παρέα μέχρι να πάω στον ξενώνα. Φοβόμουνα". Ειλικρινής και αφοπλιστικός. Nice touch!

Σε αυτό το νέο concept που δεν πρόκειται για βίντεο έρευνας, αλλά για κάποια unscripted και ελεύθερη παρατήρηση, συνήθως δεν έρχεται κάτι ιδιαίτερο. Περισσότερο αποτελεί έναν μονόλογο με λίγα στοιχεία για την ιστορία κάθε μέρους και μερικές νυχτερινές λήψεις. Σημείωση: Στο 3:04, είναι "πρόκειται" και όχι "πρόκειτε", βάλτε τα ρημάδια τα κείμενα σε ένα word με ορθογραφικό έλεγχο... Αγαπημένη φάση, το κοινωνικό μήνυμα κοντά στο 4:30, "μη καπνίζετε, δε κάνει καλό!" και ξανά στο 7:40!   


Ενδιαφέρον concept με τη Σολομωνική. Δε το έχω ψάξει περισσότερο, αλλά σαν story, είχε κάτι. Αρκετά μικρό σαν βίντεο και με τίποτα το ιδιαίτερο. Γενικά, οι νυχτερινές λήψεις είναι αρκετά δύσκολες στο να τις παρακολουθήσεις και τα συγκεκριμένα βίντεο στα οποία λείπει εξ' ορισμού η ανάλυση και η παρουσίαση, δεν είναι από τα αγαπημένα μου. 


Frontstage η Φωτεινή και αρκετά ωραίο σαν ιδέα. Το συγκεκριμένο είχε ωραίο background, αλλά θα ήταν ακόμα πιο ωραίο αν με κάποιο χορηγό πηγαίνανε και το έκαναν έρευνα στο Μεξικό! Θα "πούλαγε" περισσότερο αν το βίντεο δινόταν με εικόνες μόνο και με τη Φωτεινή στο παρασκήνιο να αφηγείται. Δε προσφέρει κάτι νέο, αφού είναι περισσότερο μια αναμετάδοση (όπως λένε και στο βίντεο άλλωστε) μιας εκπομπής του εξωτερικού. Ωραίο touch, οι προτάσεις στο τέλος του βίντεο για άλλα επεισόδια που μπορεί κανείς να παρακολουθήσει. 


Well, haters gonna hate... Κάπως έτσι σκέφτηκα όταν είδα τον τίτλο του βίντεο. Και σκέφτηκα ότι ίσως έχει κάνει το απίστευτο να φέρει κάποιον "hater" (δε νομίζω ότι είναι κατάλληλη η λέξη, αλλά το προσπερνώ), με τον οποίο θα μιλήσει. Μάταια. Ο απίστευτος Παύλος, κάνει την ντρίπλα και παριστάνει ο ίδιος τον hater (με άλλο σκούφο κάθε φορά που αλλάζει ρόλο) ρωτώντας και απαντώντας για είκοσι ολόκληρα λεπτά! Στο 5:56, "για κάθε απάντηση έχεις και μια ερώτηση"! Nice! Το καλύτερο είναι ότι έρχεται και δεύτερο επεισόδιο! Highlight: Η τελευταία ερώτηση που μάλλον ο Παύλος τη σκέφτηκε στο δρόμο και την κότσαρε κι αυτή, περπατώντας..! LOL


Επιστροφή στα Golden Standards! Βιντεάρα για την κατοχή στη Θεσσαλονική με πλούσια ιστορικά στοιχεία και ωραία ατμόσφαιρα! Ο Παύλος Καλταβερίδης σαν άλλος Παύλος Μελάς, δίνει ρέστα! Στο 9:15, δίνει στον guest ένα χάπι φασκόμηλο, το οποίο τον κάνει να είναι πιο δεκτικός σε κάποια πράγματα...! Placebo βασικά, αλλά τρομερό σαν ιδέα! Αρκεί όντως να ήταν φασκόμηλο και όχι κάποιο παραισθησιογόνο! Οι τύποι έφτιαξαν ετικέτα στο Photoshop από ένα φανταστικό φάρμακο για να τον κάνουν να το πάρει! Εντάξει, whole new level of awesomeness! Και μετά, τον έδεσαν πισθάγκωνα και με ένα χάπι και ένα φως ψυχεδέλεια που αναβόσβηνε συνέχεια, τον άφησαν σε ένα σκοτεινό δωμάτιο και έφυγαν! Θεήλα! Highlight; Κάποια στιγμή ακούστηκε ένας θόρυβος και ο τύπος τρελάθηκε (όπως θα τρελαινόταν ο οποιοσδήποτε)! Απίστευτο! Έπεσε από την καρέκλα και άρχισε να φωνάζει... Προς το τέλος του επεισοδίου, για να μην κάνω spoil, δείτε την εμπειρία του Παύλου... Εμβατήρια στρατού, παραλλαγές, τα πάντα όλα, σε ένα πολύ καλό επεισόδιο με αρκετά χαλαρή την "έννοια" του πειράματος, όπως και σε όλα άλλωστε. Δε βρέθηκε κάτι, αλλά ΔΕ ΞΕΝΕΡΩΝΟΥΜΕ ΠΟΤΕ!  


Άλλη μια επεισοδιάρα με θέμα το Τατόι! Πλανάρα στην αρχή όπου αμίλητο το crew ακούει τον τύπο με τα λευκά να περιγράφει τη φάση... Σκηνοθετική μαγεία! Από την άλλη, το τεράστιο intro για την αναδάσωση κλπ, ίσως να ήταν λίγο too much. Σκεφτόμουν ότι με τις αναφορές που έκαναν στα σπήλαια, θα έπρεπε οπωσδήποτε να κάνουν μια βόλτα με την Ομάδα Αστικής Σπηλαιολογίας. Το πέσιμο στο 17ο λεπτό, μετά την ατάκα "βλέπω μια τρύπα εκεί μπροστά", ήταν highlight! "Μύκητες, μανιτάρια και όλα αυτά, δημιουργούν αναθυμιάσεις" - ατάκα από τις λίγες και αυτή...! Μεγάλο και μακρύ επεισόδιο, με λίγες συγκινήσεις πραγματικές. Αρκετά φιλότιμο και σε μια τοποθεσία πολλά υποσχόμενη, αλλά "πολύ κο κο κο αλλά από αυγό, τίποτα". Παρά την ατάκα στο 34:10 "μας κυνηγάνε δεινόσαυροι εδώ πέρα", που προσπάθησε να φέρει και το Jurassic Park στις οθόνες μας! Παρά το γεγονός ότι το επεισόδιο δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο, η μανούρα μεταξύ τους ήταν το στοιχείο που έδωσε κάτι λίγο στο επεισόδιο.  


Πλανάρες με Drone (hell yeah!) ξεκινούν το επεισόδιο, ενώ στο 1:13 και στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, διακρίνεται ξεκάθαρα σταυρός με καπνό από λαμπάδα από κάποιο Πάσχα! Θεϊκή πινελιά...! Κάπου στα 4 λεπτά, πάλι μπαίνουν σε ένα λαγούμι περίεργο χωρίς κανέναν εξοπλισμό και μέτρα ασφαλείας, αλλά η λεζάντα για να μη το επιχειρήσει κανένας, είναι εκεί! Λίγη δουλίτσα στα κείμενα χρειάζεται "βρίσκεις εμφανές (!) σημάδια τελετών μαύρης μαγείας", αλλά είναι ένα στοιχείο κι αυτό που είναι τόσο πολύ G.P.S., που ίσως δε το προσέχεις τελικά, ή το περιμένεις κιόλας! Έχει και αυτό το επεισόδιο τους κλασικούς καλεσμένους που πάνε για χαβαλέ και καταλήγουν σε κάποιο σκοτεινό υπόγειο χωρίς φακούς, να φρικάρουν από τους ήχους τριγύρω...!  Το σκηνικό στο οποίο διαδραματίζεται είναι ιδιαίτερα ψαρωτικό και ίσως το πιο καλό στοιχείο του επεισοδίου. Στα υπόλοιπα κομμάτια, το επεισόδιο δεν είχε κάτι το ιδιαίτερο...

-------------------------------
Συνολικά, νομίζω πως η δεύτερη σεζόν δεν ήταν τόσο καλή όσο η πρώτη. Είχε κάποια καλά στοιχεία και κάποιες νέες ιδέες που είχαν ενδιαφέρον, ωστόσο η αλήθεια είναι ότι οι τοποθεσίες της πρώτης σεζόν, ήταν πολύ πιο ενδιαφέρουσες. Κουράζει αρκετά η επίκληση στην έρευνα και στην ανάγκη να γίνουν μετρήσεις και ότι τίποτα δεν είναι απόλυτο και όλα είναι σχετικά, κλπ κλπ. Κουράζει επίσης αρκετά η επίκληση στην επιστημονική μέθοδο χωρίς πραγματικά να τηρούνται κάποιες σταθερές, όπως αυτές υπάρχουν σε επιστημονικά πειράματα. Γενικά, η σειρά ακροβατεί ανάμεσα σε επαγγελματικά πλάνα και ωραία soundtrack και σκηνοθετικές παρεμβάσεις και στην έλλειψη ενός σοβαρού πυρήνα υποθέσεων και περιεχομένου γενικότερα. Αν δουλευτεί σε αυτά τα κομμάτια, θα σαρώσει... 

Σαν μια πρώτη προσπάθεια και ίσως η μοναδική με τέτοιο επίπεδο οργάνωσης, είναι άκρως αξιέπαινη. Αν αύριο-μεθαύριο βγει κάποια πιο σοβαρή και πλήρης δουλειά σε ανάλογα θέματα, η G.P.S. θα μπορεί να πει ότι εκείνη έστρωσε το δρόμο και έφτιαξε ένα πρώτο κοινό. Μέχρι τότε, νιώθω ότι για όλους εμάς που παρακολουθούμε τα επεισόδια, έχει έρθει ένα τέλμα στο περιεχόμενο, όσο κι αν ανθούν τα νούμερα και οι followers. Προσωπικά θα περίμενα περισσότερες ομιλίες "ειδικών" μέσα στα βίντεο, σαν αυτούς που ο μέγας Χαρδαβέλας ανακάλυπτε και έδινε χρώμα στις εκπομπές που έκανε κάποτε (σαν τον κύριο στην πρώτη σεζόν στο Σανατόριο που μίλησε). Θα περίμενα επίσης λίγο περισσότερο role-playing όπως σε κάποια επεισόδια που έντυναν κάποιο κορίτσι, ή κάποιον άλλον για να κάνει μια αναπαράσταση του φαντάσματος. 

Δε μιλάω για άλλα τρικ που σίγουρα γίνονται σε εκπομπές του εξωτερικού, αλλά για ένα καλύτερο ντύσιμο των επεισοδίων με ιστορικό υλικό και μαρτυρίες. Στο κομμάτι της ανάλυσης των στοιχείων, επειδή ποτέ δε θα βρεθεί κάτι 100% χειροπιαστό (αν βρεθεί θα κλειστούμε όλοι μαζί στα ψυχιατρεία!), καλό θα είναι, είτε να πάει η φάση σε κάποια στοιχεία που μπορεί να είναι και λίγο "πειραγμένα" με την καλή έννοια, ώστε να γίνει ντόρος. Δεν είναι αθέμιτο από τέτοιες εκπομπές που είναι και λίγο έως πολύ fiction. Αν θέλαμε reality, δε θα βλέπαμε εκπομπή για φαντάσματα. Κι από την άλλη, μια θολούρα που προέρχεται από μια πυγολαμπίδα, ή ένας ήχος που προέρχεται από μια γάτα και πάει λέγοντας, μετά από κάποιο σημείο δεν ιντριγκάρουν κανέναν στην ανάλυση. Πρωταρχικός λόγος που βλέπουμε τέτοιες προσπάθειες είναι το κομμάτι του thriller που δεν επιτυγχάνεται με ηχητικά εφέ και απροσδιόριστα συναισθήματα ή εντυπώσεις των πρωταγωνιστών στα επεισόδια. Τουλάχιστον όχι για τόσο πολύ καιρό ώστε να κρατήσει το ενδιαφέρον.

Σε μια ακόμα σημείωση, ίσως κάποιες τοποθεσίες να "καίγονται" μόνο από ένα επεισόδιο. Κάποια μέρη και κτίρια είναι τόσο επιβλητικά και με τέτοια ιστορία που θα μπορούσα να δω και 2 και 3 επεισόδια με μια έρευνα σε εξέλιξη. Όπως και να έχει, προσωπικά, αναμένω τη νέα σεζόν με ενδιαφέρον και την προσδοκία να είναι καλύτερη από την προηγούμενη! Καλό καλοκαίρι G.P.S.